Blogs


No Neatkarīgās komentāriem, Elita Veidemane, Tālavs Jundzis, Makss Vēbers...

Var prātot, ka Latvijas neatkarība tiktu atgūta arī bez 4. maija deklarācijas. Tam nepiekrīt viens no deklarācijas autoriem, akadēmiķis Tālavs Jundzis: „Ja nebūtu visa Atmodas perioda un tā mājasdarba, kas pēc 1990. gada maija tika izdarīts neatkarības idejas iemiesošanā, nebūtu nekādu cerību, ka Baltijas valstis kļūtu brīvas. Vienkārši starptautiski tās neatzītu.”

Šo mērķi ( par nacionālu, tiesiski sakārtotu, suverēnu valsti ) vēlāk devalvēja vara, kas ar katru Saeimas sasaukumu palika arvien nekaunīgāka. Kas notiek šobrīd - to mēs redzam bez piepūles. Tik ciniska un nihilistiska ir attieksme pret tautu, pret valsti, kas ar tādu smagu darbu atjaunota - to patiešām vajag prast.

. Sociologs un jurists Makss Vēbers skaidro, ka nacionāla valsts ir teritoriālā saskaņotība starp nāciju un politisko sistēmu vai arī nācijas pasaulīgā varas organizēšana. Vai Latvijā ir vērojama šāda saskaņotība? Diezin vai. Plaisa starp varu un tautu kļūst arvien platāka, kur nu vēl runāt par konsonansi „nācijas pasaulīgās varas organizēšanā”. 1990. gada 4. maija cerības ir devalvētas. Bet mēs aizvien gribam svētīt šos svētkus, jo mūsu sirdīs mājo Latvija.

 

( Lai lasītu visu, klikšķis uz virsraksta ! )

Skatījumu skaits: 212 | Pievienoja: ForcePL | Datums: 06.05.2021 | Komentāri (0)