Blogs


09:33
TRAUKSME PAR PĀRTIKAI PIEVIENOTIEM KONSERVANTIEM

TRAUKSME PAR PĀRTIKAI PIEVIENOTIEM KONSERVANTIEM

Pirms pāris nedēļām nosūtīju Pārtikas un veterinārijas dienestam (PVD) lūgumu nepievienot konservantus vismaz konserviem (! ) 

From: peterisl@kopideja.lv <peterisl@kopideja.lv>
Sent: Thursday, August 13, 2020 7:33 PM
To: PVD <pvd@pvd.gov.lv>
Subject: Konservanti pie konserviem!?

Neesmu sajūsmā par jūsu nespēju nodrošināt veselībai nekaitīgas pārtikas ražošanu. Pat pie konserviem jūs atļaujat konservantus! Piemēram, RGK ražo Tūristu brokastis ar konservantu E-250. Vai kāds no jums nezina, ka konservus sterilizē un ka sterilizēšanas procesā visas sīkbūtnes iet bojā?! Kāda jums rūpe par to, ka atgrieztā konservu kārba  pēc pāris dienām nav izēsta un bojājas! Panāciet to, ka šis ražojums nesatur konservantus, un jūs tiksiet slavēti, un es pirkšu, un arī mans suns ēdīs ( viņš neēd ar konservantiem...)
Gandrīz vai visi produkti tā vai citādi ir piesātināti ar ē-ķīmiju, ko normāls organisms nepieņem. Lūdzu panāciet to, lai vismaz KONSERVI tiek ražoti bez konservantiem un lai konservu kārbās pirms sterilizēšanas ievieto produkciju, kas nesatur konservantus, ko savukārt pievienojis izejvielu ražotājs...

14.08.2020. saņēmu atrakstīšanās vēstuli ar norādījumu – rakstīt iesniegumu pēc likumiem!:

. . .

Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – PVD) ir saņēmis jūsu iesniegumu. PVD vērš uzmanību ka, ja Jūs vēlaties saņemt atbildi uz iesniegumu, Jums ir jāiesniedz PVD pašrocīgi vai elektroniski parakstīts iesniegums, kurā tiek norādīts: datums, iesniedzēja vārds, uzvārds un korespondences saņemšanas adrese vai elektroniskā pasta adrese (Iesnieguma likuma 7.pants).

Lūgums atsūtīt pašrocīgi parakstītu iesniegumu uz adresi Peldu iela 30, Rīga, LV-1050 vai elektroniski parakstītu ar drošu elektronisku parakstu uz e-pastu pvd@pvd.gov.lv, vai saskaņā ar Iesnieguma likuma 2.panta 3.apakšpunktu iesniegumu iesniegt izmantojot portālu www.latvija.lv.

Ar cieņu,
Resursu vadības departamenta
Vadības sistēmu, audita un dokumentu pārvaldības daļa

Nācās man iet to sarežģīto ceļu un rakstīju iesniegumu saskaņā ar likumiem un sistēmu:

. . .

Lūdzu PVD piesūtīt man uz manu e-pastu peterisl@kopideja.lv saiti vai norādījumu, kur man būtu iespējams iepazīties ar to uzņēmumu sarakstu, kas ražo pārtikas konservus bez konservantiem un citām veselībai kaitīgām E-vielām, lai es varētu nopirkt veselībai nekaitīgu pārtiku.
Otrkārt, kā es varu par šo problēmu informēt PVD vadību, kas var lemt par konservantu aizliegšanu vismaz konserviem. Paskaidroju, ka mani iesniegumi „nogrimst” vai tiek „izlemti” kantora birokrātijas līmenī, un vadībai nav zināmi.
Treškārt, lūdzu norādīt augstākstāvošo iestādi un tās struktūrvienību, kam pakļauts PVD .
peterisl@kopideja.lv , 2020.gada 14.augustā
.

Saņēmu šādu pavadrakstu un atbildi pēc būtības:

. . . Pārtikas un veterinārais dienests nosūta Jums elektroniski parakstītu dokumentu.

Ievērojot Ministru kabineta 28.06.2005. noteikumu Nr. 473 "Elektronisko dokumentu izstrādāšanas, noformēšanas, glabāšanas un aprites kārtība valsts un pašvaldību iestādēs un kārtība, kādā notiek elektronisko dokumentu aprite starp valsts un pašvaldību iestādēm vai starp šīm iestādēm un fiziskajām un juridiskajā personām" 17. punkta prasības, Pārtikas un veterinārais dienests lūdz Jūs vienas darba dienas laikā nosūtīt paziņojumu par elektroniskā dokumenta saņemšanu.

. . .

Saņēmu un atvēru. Te nu tā atbilde ir:

 

Par pārtikas piedevu lietošanu

 

Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – PVD) ir izvērtējis Jūsu 2020. gada 14. augusta iesniegumu un sniedz sekojošas atbildes:

  • Saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4. pantu Latvijā atļauta tikai kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām atbilstošas pārtikas aprite, tādējādi jebkuri pārtikas produkti, kas ražoti un nopērkami PVD atzītos vai reģistrētos uzņēmumos, būs nekaitīgi un patērētājam droši.
  • Pārtikas piedevu lietošanu pārtikas produktu ražošanā reglamentē Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām (uzskaitītas pārtikas apritē atļautās pārtikas piedevas un noteiktas to maksimāli pieļaujamās lietošanas normas), kā rezultātā pārtikas produktu ražotājs, tai skaitā sterilizētu un nesterilizētu konservu ražotājs, pats izvēlas lietot vai nelietot pārtikas piedevas, savukārt PVD veic regulāras uzņēmumu pārbaudes, kuru laikā izvērtē produkta sastāvu un pārtikas piedevu lietošanu (ja tādas tiek lietotas). Ar PVD atzītiem un reģistrētiem uzņēmumiem varat iepazīties PVD mājas lapā https://registri.pvd.gov.lv/ur, tomēr ir jānorāda, ka PVD neuztur detalizētāku sarakstu, kurā būtu norādīta informācija par uzņēmuma ražotajiem produktiem un to sastāvu. Vienlaicīgi PVD aicina pirms pārtikas produktu iegādes iepazīties ar produkta marķējumu, kurā sniegta visa informācija par izmantotajām sastāvdaļām.
  • Pārtikas un veterinārais dienests ir Zemkopības Ministrijas pakļautībā esoša iestāde.

 

 

Ģenerāldirektors                                                                                            M. Balodis

Ko bija vērta mana rakstīšana Latvijas valstij? Tik sarežģītu ceļu iet? Tērēt laiku, lai izprastu kā tagad rakstīt vēstuli?! Cerēt uz atsaucību pēc būtības… Valsts ir uztaisījusi ļoti sarežģītu elektronisko sistēmu, tikpat sarežģītu pārvaldi, bet nav sagādājusi pārtikas ražošanas uzraudzības un kontroles sistēmu, lai mums būtu veselībai nekaitīga dabiska pārtika. Es nepārspīlēju. Lūk, PVD klaji deklarē, ka PVD atzītos un reģistrētos uzņēmumos ražotie produkti būšot droši un nekaitīgi, jo to garantējot likuma 4.pants! Lūk, PV dienestam nav detalizēta uzskaite par ražoto produktu sastāvu, tātad PVD pienācīgi nekontrolē, cik daudz konservantus pievieno produktiem, cik tonnas tos iepērk , galu galā paši ražotāji var izlemt pievienot vai nepievienot! Lieki būtu sacīt, ka valsts taču drīkst aizliegt konserviem pievienot konservantus. Bet, lūk, neaizliedz, bet pamāca - pircējs pats lai uzticas rakstītajam marķējumos, kuros esot norādīta visa informācija par sastāvu. Nu bet nav tur visa informācija! Nav! Rakstītajam pat Latvijas konstitūcijā nevar ticēt. Tur visa vara noteikta tautai, bet valda partokrātija. Tur noteikts, ka Latvija ir demokrātiska Republika. Bet nav demokrātiska, jo, piemēram, Saeimas vēlēšanu likuma 9.pants aizliedz bezpartejiskajiem vēlēšanu tiesības, viņiem atstātas tikai balsošanas tiesības par partiju sarakstiem… Joprojām man ir jāpērk zāles Mezym pret konservantu "pandēmiju", valsts iestāde PVD negādā par konserviem bez konservantiem, atļauj ražotājiem peldināt gaļu nitrītķīmijā par prieku tirgotājiem... 

Pamatojums trauksmei par konservantiem.

Ieēstie konservanti nobeidz arī derīgās baktērijas, tiek traucēts normāls gremošanas process, tas rada veselības problēmas, alerģiju...,nākas ārstēties.  Konservantu kaitīgums pierādās ar vienkāršu izmēģinājumu. Ņemiet divus stikla trauciņus, pirmajā ielejiet ūdens novilkumu no mājās kauta cāļa gaļas, pieberiet klāt mazliet rauga, cukura un miltu, bet otrajā ielejiet veikalā pirkta un iesaiņota cāļa muguriņu vai kakliņu šķidruma no iesaiņojuma un tāpat pievienojiet citus nosauktos komponentus, novietojiet istabas temperatūrā. Pirmajā trauciņā rūgs normāli, bet otrajā trauciņā vairs nebūs vajadzīgās dzīvības… 

Patērētājs joprojām pērk ar konservantiem, ēd, ārstējas, klusē , neprotestē. Ir sapratis, ka nav jēgas protestēt, tāpat neko nepanāks… Tomēr vajadzētu protestēt. Nākas pārfrāzēt  dziesmas tekstu: „Ja tie ē ir tavējie, ēdiet tos un slimojiet!” Esmu teicis.

 

Skatījumu skaits: 271 | Pievienoja: ForcePL | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: