Blogs


14:55
GAIDĀM ATBILDES NO ŽURNĀLISTIEM. Atbilde pagaidām viena - nedrīkst!

Kāpēc no Latvijas pilsoņu miljona nevar ievēlēt vienu simtu patiesi gudru valsts vadītāju?  ( Nedrīkst...)

Kāpēc nevar vēlēšanās atbrīvoties no vairuma to deputātu, kuru dēļ, skaidri redzams, liela daļa sabiedrības ir bez darba un bez normālas iztikas. ( Nedrīkst...)

Kāpēc valda partokrātija, kas nepieļauj vēlēšanu tiesības izvēlēties varas kandidātus un par viņiem balsot? Kāpēc bezpartejiskajiem pilsoņiem, tātad miljonam pilsoņu, ir jābalso „sakostiem zobiem” tikai par partiju sarakstiem. ( Viņi spiesti balsot pēc mazākā ļaunuma principa bez izšķirošas ietekmes uz kandidātu nonākšanas pie varas.)

Kāpēc Latvijā tāda valsts varas sistēma netiek labota?  Kāpēc Saeimas darbvedība nenotiek saskaņā ar Satversmi bez  jebkādām koalīciju padomēm, līgumiem, „īkšķiem”… pēc vairākuma brīva nobalsojuma?

Vai ir dzirdēta žurnālistu skaidra atbilde uz šiem jautājumiem? Nav! Var sacīt, ka valdošā vara ir noregulējusi masu mēdiju vadību tā, lai šādu runu par partokrātijas nosodīšanu un  postu nebūtu. Savukārt mediju vadība tāpat noregulējusi padotos.  Tad nu atbilžu nav !!! Tabu! „Par to” ( par partokrātiju ) taču neklājas runāt! Tātad - NEDRĪKST!

Taču nevar tā  būt, ka publicisti ir tik aprobežoti, lai neredzētu, ka arī viņi paši taču nav vēlētāji, bet ir tikai balsotāji par partiju sarakstiem.  No dienas dienā viņi taurē, ka  pilsoņi ir vēlētāji, ir brīvas vēlēšanas… Bet nav! Jūs paši esat tikai balsotāji, bet vienīgie vēlētāji ir tikai partijnieki, kas , jā tiešām, bauda visas vēlēšanu tiesības - drīkst sastādīt kandidātu sarakstus, tos iesniegt, var paši kandidēt, un beidzot var arī balsot par saviem sarakstiem. Bet viņi – šie partijnieki ir tikai nepilns procents no visu pilsoņu kopskaita.  Tu, nabaga žurnālist-bezpartejiskais, esi ar 1995.gada Saeimas vēlēšanu likuma 9.pantu tālu atbīdīts no vēlēšanām, tu nedrīksti izmantot  vēlēšanu tiesības, tu nedrīksti ne iesniegt kandidātu sarakstu, ne pats kandidēt, ne brīvi izraudzīties varas personāžu ar grozāmo sarakstu palīdzību, tev ir atstātas tikai vien balsošanas tiesības,  turklāt  tikai par partiju sarakstiem… Bet balsošana viena pati kā tikai viena no vēlēšanu tiesībām taču nav viss vēlēšanu tiesību kopums – izraudzīties kandidātus, iesniegt sarakstus, pašam kandidēt, balsot par savējiem kandidātu sarakstiem..! Tas ir tāpat kā viens automobiļa ritenis nav viss automobilis.  Jā, to vienu riteni tev partokrātija iedod vienreiz četros gados mazliet pagrozīt, pat iespert tam ar kāju, jā, tik daudz tev ir atļauts, bet pie stūres piesēžas un aizbrauc  šīs vēlēšanu sistēmas pīlāri. Tu, nabaga žurnālist, paliec aptaurēts un apdūmots ar skaistu domu, ka tu esi piedalījies automobiļa tapšanā un regulēšanā. Vai tev neataust apskaidrība, ka partokrātija ir mūsu tautas posta cēlonis, arī tavas mazās algas cēlonis?  Bet varbūt tev ir izdevīgi tā – maz zināt, nesaprast, paklausīties un atkārtot, ko pīlāri saka un kā runā… Nu, tad nu nekā!

Kuriozi, bet, arī tīri tiesiski ņemot, visi bezpartejiskie balsotāji, kas balso par partiju sarakstiem, ir Latvijas konstitūcijas pārkāpēji, jo Satversme nosaka vēlēšanas kā līdzekli visas tautas varas iegūšanai un realizācijai, bet ne partokrātijas izveidošanai un nostiprināšanai…

Un vēl no tīri tiesiskā viedokļa. Lēmumi nav leģitīmi, ja tos pieņēmusi pretkonstitucionāla vara un kas līdz ar to ir netaisnīgi, ja turklāt tie neatbilst tautas samērīgām vajadzībām un saprātīgai gribai. Tas nozīmē, ka būtībā tādi likumi u.c. tiesību normas nav spēkā. Patiesi demokrātiskai varai ir pamats šādus likumus atcelt. Tas jāielāgo kārtējai partiju varai. Krievzemes agresori uz šī pamata var paziņot, ka Latvijas vara partokrātijas dēļ nav leģitīma, tāpēc Latvija ir jāatbrīvo no partokrātijas ar tankiem…

Ir laiks grozīt minēto 9.pantu un atļaut visas vēlēšanu tiesības ne tikai partijniekiem, bet arī jebkuram balsot tiesīgam pilsonim, vismaz tā, kā tas ir Lietuvā. Bet, lai šis likuma grozīšanas process sāktos, publicistiem un prezidentiem ir jāsāk drosmīgi runāt, skaidrot, rosināt, prasīt atcelt partokrātiju… Tikai tā. Vienkārši nav cita ceļa. Neviena partija labprātīgi nerosinās grozīt esošo vēlēšanu likumu un sistēmu. Pat Satversmes tiesa aizstāv partokrātiju.(ST Kūtra vadībā ir atsacījusies pieņemt izskatīšanai daudzas konstitucionālās sūdzības par Saeimas vēlēšanu likuma neatbilstību Satversmei…)

 

Skatījumu skaits: 729 | Pievienoja: petla | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: