Blogs


22:40
Dažas vadlīnijas nākotnes Latvijai. Šķitīs ideālisms. Bet tomēr!
 
Dažas vadlīnijas nākotnes Latvijai. Šķitīs ideālisms. Bet tomēr! ( Īpaši skatīt šī raksta nobeigumu!)
 
Politiskajām partijām laiks atmirt. Nepieciešamas "Labo domu biedrības”, kas labās idejas un domas materializē dzīvē ar savu ietekmes masveidību, tā veicinot labā pārsvaru pār ļauno, un veicinot to, ka Latvija kļūst par labklājības oāzi Baltijas un Skandināvijas reģionā un var kļūt par globalizācijas pārņemtās civilizācijas uzskatāmu glābšanās piemēru no bojāejas.
 
Tauta referendumā pieņem likumu par Satversmes otrās sapulces ( SOS) sasaukšanu. SOS izstrādā konstitūciju, galveno likumu pamatus, nosaka tiesību aktu klasifikācijas sistēmu – būtībā sakārto tiesību sistēmu, kas nodrošina Latvijas saglabāšanu kā nacionālu parku starp citām valstīm jebkuros apstākļos, nodrošinot demokrātijas optimālu pielietojumu tautas labklājībai.
 
Grozīta Satversme – a) tautas uz nenoteiktu laiku ievēlēts valsts prezidents ( varbūt pat triumvirāta sastāvā; likumā jābūt noteiktai prezidenta atcelšanas procedūrai ) ; b) parlamentā 50 deputāti arī uz nenoteiktu laiku un sabiedriskais palīgparlaments; c) valdības ierēdņi arī uz nenoteiktu laiku; d) valsts prezidents atlaiž valsts dienesta jebkuras amatpersonas par negodīgu rīcību un/vai par nespēju labi pildīt dienestu; e) tautas līdzdalība valsts pārvaldē kā Šveicē; f) Latvija neitrāla valsts, suverena un optimāli demokrātiska utt... arī kā Šveice.
 
Latvija atzīst, ka līdzšinējā partokrātiskā valsts pārvalde ir bijusi antikonstitucionāla, un tās uzņemtās saistības un tiesību normas, kas kaitē Latvijas tautas interesēm, nav spēkā.
 
Jauns valsts ierēdņu  likums – kandidāti piesakās un tauta iesaka kandidātus valdības ministru, deputātu, ierēdņu amatiem.( Procedūrai jābūt noteiktai likumā ). Valsts prezidents ieceļ amatpersonas, ierēdņus uz nenoteiktu laiku, apstiprina arī 50 parlamenta deputātus utt. ( Procedūra - likumā; spēkā princips: kas labi strādā, strādā ilgi..) Amatpersonām nav noteikts dienesta laika ilgums, bet par sliktu darbu vai negodīgu rīcību viņus atlaiž valsts prezidents , bet sabiedrības iebildumu gadījumos izlemj tiesa.
 
Amatpersonas un ierēdņi strādā sabiedrības labā ar maksimālu atdevi, uzkrāj darba pieredzi, labi orientējas savā darbā, tikmēr viņi paliek amatā, bet slikti veikta darba un/vai negodīgas rīcības dēļ jebkurš var tikt atlaists jebkurā laikā. Ar to līdzšinējā tā saucamā biežā kadru mainība un no jauna sākšana kā kaitīga sekmīgai valsts pārvaldībai ir izbeigta.
 
Valdība gādā par labvēlīgiem apstākļiem ražošanas un eksporta attīstībai, darba vietu nodrošināšanai saviem pilsoņiem un pakāpeniski panāk Latvijas pilnīgu ekonomisko un politisko suverenitāti par labu paraugu citām valstīm.
 
Valdībai jāmobilizē cilvēki pamata apmācībām internetā vai kursos darbam valsts pārvaldē, inovāciju tehnoloģijās.. Kursu materiālus apguvušie kārto valsts eksāmenus. Par sekmīgu kursu beigšanu tiek izsniegts atestāts. Šī apmācību darba veikšana izdarāma ar pašvaldību atbalstu un ar valsts subsidētu interneta portālu starpniecību, bet atestēšana izdarāma valsts īpaši pilnvarotās centralizētās komisijās - vienas valsts pārvaldes zinībām un otras - inovāciju tehnoloģijām. Atestāts dod priekšrocības ieņemt attiecīgu darbu.
 
Ieviešama elektoru ( pilnvaroto balsotāju ) sistēma – viens balsotājs no 10-50 pilsoņiem un elektoru rezervisti, lai ievēlētie būtu "ar kvalitātes zīmi”.
 
Lai Latvijā ātri ieviestu jauno tehnoloģiju enerģijas ieguvei no netradicionāliem avotiem, valsts subsidē entuziastu-eksperimentētāju kursveida apmācību un nodrošina viņiem tehnisko bāzi eksperimentēšanai, izmantojot kā pamatu Nikola Teslas idejas, progresīvos internetā publicētos perspektīvos patentus utt. Par atklājumiem un izgudrojumiem izcilu prēmēšanu. Tādējādi Latvija ātri apsteigtu citas valstis jaunās tehnoloģijās un nodrošinātu sev ekonomisko suverenitāti, bet realizējot augstāk minēto – arī politisko suverenitāti. Latvija ar jaunajiem izgudrojumiem spētu nodrošināt pat savu aizsardzību...
 
Šis ir nopietns uzmetums, skice Latvijas glābšanai no zudības globalizācijas plūdos. Ja vien valsts vadība būtu saprātīga, tā atvēlētu daļu budžeta naudas tieši šiem eksperimentētājiem. Sākumam pietiktu pat tikai ar pāris-trīs miljoniem latu gadā. To taču varētu atļauties. Ja pēc gada vai diviem gadiem ieguldītie līdzekļi nekompensē ieguldītos līdzekļus, programmas finansēšana no valsts līdzekļiem pārtraucama. Bet tā nenotiktu, jo ir jau pietiekoši daudz to izgudrojumu, piemēram, Krievijā, kas tikai gaida  drosmīgu ieviešanu, un tas dotu daudzkārt lielāku peļņu par ieguldīto. Vajadzīgs tikai tiesiskais likumu pamats un valsts vadības sapratne... Protams, administrēt visu šo eksperimentētāju korpusu vajadzētu entuziastu kolēģijai, bet ne tādiem stagnātiem un attīstības bremzētājiem, kādi joprojām sēž Latvijas investīciju un attīstības aģentūrā ar Ozolu priekšgalā...
Skatījumu skaits: 839 | Pievienoja: petla | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: